АнтарктидаДнес - източник номер 1 за новини от Антарктида

Последвай ни fb logo

Изминаха 2 седмици откакто Антарктида въведе революционна данъчна система

Има ли ефект от облагането с данъци само на електронните разплащания според първоначалните данни?
Изминаха 2 седмици откакто Антарктида въведе революционна данъчна система

Припомняме, че от началото на годината в Антарктида се въведе ново данъчно законодателство, определяно от мнозина като революционно. Според него на данъчно облагане подлежат единствено електронните разплащания, а тези в пари в брой - само се отчитат, но не се плащат данъци за тях. А на банковите институции беше дадено достатъчно време да се подготвят за новите правила.

Така за всички преводи от сметки на физически лица към сметки на юридически лица автоматично се удържат 10% данък, които банките прехвърлят към бюджета.

Същата е ставката и при изтегляне на пари от банковата система - при теглене на пари от банкомат или на гише, или при превод към чуждестранна сметка. В тези случаи трансакцията е възможна, ако в сметката остават достатъчно пари да се удържи 10%-ият налог.

За сметка на това държавата дава 5% бонус при вкарване на пари в банковата система - при внасяне на пари в брой по банкова сметка или при постъпления от чуждестранни сметки.

Единствено облагането на преводите между сметки на юридически лица е по-сложно и може да е 10% или 0% в зависимост от условията, описани в закона.

А всички разплащания в брой са освободени от данъци, но остава задължението да се отчитат. Също така търговците са задължени да не предлагат стоките и услугите на различни цени при плащане в брой или по електронен път.

Според финансовите експерти така ще се осветли сивата икономика, тъй като хората ще бъдат стимулирани да плащат по електронен път, както и да вкарват пари в брой по сметките си, защото така ще им е по-изгодно. А повече разплащания по електронен път означават по-малко възможности за сива икономика.

Изминаха само 2 седмици откакто влезе в сила новият закон, а ние се питаме дали ще проработи и ще има ли ефект? Отговор ни даде директорът на централната банка, който сподели: „Помолихме банките да ни споделят всекидневни статистики в началото на годината, и засега мога да споделя, че е намалял броят на тегленията от банкомати, а са се увеличили плащанията с карта.“

Сподели fb logo
contacts
Рекламирай тук